De Kindle: ervaringen

De Kindle bestaat eigenlijk uit twee delen: het apparaat zelf, en de toegang tot de content die ermee wordt verschaft, maw: de schatkamers van Amazon.

Het apparaat zelf voldoet goed. Het scherm leest prettig en rustig (zoals beloofd en verwacht), en het apparaat werkt tot nog toe feilloos. Batterijlading gaat erg lang mee (met dan aan het eInk scherm), zolang je de wireless verbinding niet of spaarzaam gebruikt.

Er is natuurlijk wel het een en ander te wensen. Voor het leesgemak zou het mooi zijn als het scherm wat groter was. Maar dat maakt de handzaamheid weer een stuk minder. Om een of andere reden hebben die eInk apparaten  een brede ranom het scherm nodig. Bij de Kindle is dat ong 22 mm, en 63 mm aan de ondrkant, maar daar zit ook een toetsenbord. Zo als ie nu is, kan ie net in een jaszak, en dat is wel belangrijk. Als het scherm groter zou zijn, en de randen 22 mm zouden blijven, zou het dign onhandig groot worden.

De Kindle is ook wat aan de zware kant: 300 gram ongeveer. Dat kan lichter, zoals sommige concurrenten laten zien. En het ding is vrij dun, en van glas, hard materiaal, wat het vasthouden  in minder voor de hand liggende houdingen, bv in bed, lastig maakt. Maar ik heb inmiddels een lederen omslag die de Kindle dikker en zachter maakt, en daardoor veel makkelijker te hanteren.

Maar goed, ergonomisch kan het dus duidelijk beter, nog los van de schermgrootte.

De Kindle kan een aantal formaten aan: het proprietary azw, rtf, html, en sinds de nieuwe firmware ook pdf. Maar de pdf kan niet reflowen: je krijgt de tekst dus te zien zoals ie op A4 (want dat is het meestal) is, en dat betekent meestal veel te kleine letters. Ik zet daarom bij voorkeur PDF toch op de Mac om naar azw met Stanza.

Naar aanleiding hiervan: ik zie wel een mogelijkheid voor een ereader met een dubbel scherm: links en rechts. Dat zou het formaat handzaam houden, en geeft allerlei interessante mogelijkheden: gewoon twee bladzijden, en daardoor wat meer overzicht, of rechts tekst en links verdieping, of overzicht, of twee teksten naast elkaar, etc.

Maar dit terzijde.

Samenvatting mbt de Kindle: gebruiksgemak voldoende, scherm ruim voldoende, ergonomie voldoende, maar zou heel makkelijk beter kunnen.

Waar het echt om gaat is natuurlijk de content. Daarover de volgende keer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: