Aan de gang

Zo, het ding (een Kindle 2) is uitgepakt en geïnstalleerd. En hij doet het. Ziet er goed uit.

Eerste ervaringen:

1. eigenlijk zouden dergelijke apparaten handgrepen moeten hebben. Hij is niet erg handig vaste houden, vooral niet bij lezen in bed. Dat ligt mede aan de gladde design-vorm, en ook wel aan het gewicht. Als ie lichter zou zijn, zou het minder storen. Nu moet je het ding aan de zijkant vastpakken, maar die randen zijniet zo breed, en ze lopen (design!) ook taps toe.

2. ik heb “experimentele” PDF-conversie geprobeerd. PDF-file opgestuurd en via Whispernet laten terugzenden aan Kindle. Dat werkte, maar de conversie was inderdaad experimenteel: het resultaat bestond voornamelijk uit vierkantjes. Onleesbare characters dus. Zelfde truc, maar dan met HTML werkte prima. (Overigens: de grotere maar internationaal nog niet verkrijgbare Kindle DX heeft dit probleem niet, want heeft een native PDF-reader.)

3. En dan naar de winkel. Eén van de doelen waarvoor ik m had gekocht, is het lezen van thrillers van (vooral) amerikaanse komaf. Maar dat gaat wat minder werken dan gedacht, althans voorlopig, want juist die boeken zijn (nog) niet voor niet-Amerikanen in Kindle-formaat te koop.

Ik heb de indruk dat dit met rechten samenhangt, en dat de amerikaanse uitgevers ie dat soort boeken in de VS uitbrengen, doorgaans de internationale rechten niet bezitten. Zolang ze die niet hebben verworven, of die rechten aan een andere utigever (een britse meestal) zijn verkocht, heeft Amazon geen aanspreekpunt. Dit speelt natuurlijk vooral bij kleinere, speciaal op de amerikaanse markt gerichte uitgevers, en veel van die thrillers worden door dat soort uitgevers uitgegeven.

Dit thema zal vaker terugkomen in deze blog, vrees ik: juridische systemen die niet passen op de huidige werkelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: